Sierstammen

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)

Sierstammen

Een sierstam is een heester op een stammetje gekweekt. Meestal is het geënt zodat de stamhoogte blijft zoals je hem bij aankoop aantreft.  De kruin kan je compact houden of net zwaarder laten uitgroeien.

Sierstammen zijn uitermate geschikt om paden of ingangen te markeren. Ze brengen reliëf aan in vakken met lage onderbeplanting. Bovendien ogen ze heel decoratief in een sierpot op het terras of aan de ingang. 

Soorten en vormen

  • Er bestaan sierstammen in verschillende soorten : bladhoudend, bladverliezend, coniferen, bloeiend of met een mooie herfstverkleuring.
  • De stamhoogte variëert van enkele 10- tallen centimeters tot ongeveer 180 cm. De meeste sierstammen hebben een stamhoogte van 120 cm. Stammaten hoger dan 180 cm rekenen wij tot de hoogstammen en die vind je terug bij de bomen.

Hoe kies ik een sierstam?

  • De meeste sierstammen staan in pot, ze kunnen het hele jaar door geplant worden.
  • Indien je voldoende ruimte hebt, plaats dan meerdere sierstammen van dezelfde soort in een rij, zo bekom je structuur in je voortuin of borduur.
  • Bladhoudende sierstammen zoals de kleinbladige liguster zorgen ook in de winter voor volume, terwijl bloeiende stamrozen vooral in de zomer een streling voor het oog zijn.
  • Combineer sierstammen met een mooie onderbeplanting zoals bodembedekkers, rozen of vaste planten. Samen vormen ze een prachtig geheel. 

Tip

Combineer sierstammen in een sierpot met onderbeplanting zoals sierklimop of éénjarigen zoals surfina's.

Onze tuinadviseurs in de winkel helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste sierstammen.