Coniferen

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)

Coniferen

Coniferen eentonig? Zeker niet! De smalle cypressen die het Toscaanse landschap haar unieke uitstraling geven. Of de bonsai-achtige dwergconiferen die de basis vormen van een Japanse tuin. 

Coniferen zijn duidelijk planten met karakter die, indien op de juiste plaats toegepast, een meerwaarde betekenen voor de tuin. Niet alleen is er een grote verscheidenheid van naalden, ook de groeivormen, de stammen en de bloeikegels zijn vaak erg sierlijk. Bovendien zijn coniferen geweldig sterk en sommige lijken het eeuwige leven te hebben. Bepaalde soorten verdragen de strafste zeewind, andere overleven de koudste winters.

Bovendien zijn coniferen een ideale schuilplaats voor de vogels in de winter. Wanneer alle loofbomen er kaal bijstaan, vormt een dichte conifeer een warme beschutting tegen vorst, regen en wind.

Soorten en vormen

De meeste coniferen zijn bladhoudende naaldbomen, maar sommige soorten zoals de lork of de moerascipres zijn naaldverliezend. Bij een enkele soort, de Japanse notenboom, lijkt het loof meer op bladeren dan naalden.

Je kan kiezen uit verschillende groeivormen : bodembedekkend, dwerggroei, zuilvormig, treurvormig of hoog uitgroeiend.

Sommige coniferen zijn geschikt als haag. Hiervoor worden coniferen gebruikt die dichte takken hebben met fijn loof. Hierdoor kunnen ze als een perfect dichte muur gesnoeid worden. 

Je kan coniferen ook in vormen snoeien, in blokken of als bonsai. 

Hoe kies ik een conifeer?

  • Coniferen zijn beschikbaar in vele tinten groen, grijs, blauw of geel. Sommige soorten verkleuren prachtig in de herfst. Als je bonte coniferen gebruikt, doseer dan zodat ze niet gaan overheersen.
  • De meeste coniferen verlangen een plek met voldoende licht en ze groeien best in een normale tuingrond. 
  • Sommige soorten, zoals de Pinus, verdragen zeewind.
  • Let op de uiteindelijke hoogte van de plant. Als je maar een beperkte ruimte hebt, kies dan voor een traaggroeiende soort. Koop hier eventueel al een groter exemplaar van, zodat je direct een mooi resultaat hebt.

Onze tuinadviseurs in de winkel helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste coniferen.