Tips bij een beukenhaag planten

Bij Belleplant kan je kwalitatieve beukenhagen kopen. Wij staan je ook graag bij met professioneel advies zodat je goed je beukenhaag planten kan. Hou hierbij rekening met het tijdstip, de werkwijze, de wortels en de grondsoort. Nadien is tenslotte ook het snoeien van de beukenhaag van belang zodat je lang genot mag hebben van je nieuwe beukenhaag.

Een beukenhaag planten

Wanneer een beukenhaag planten?

De beste periode om een beukenhaag te planten in de herfst of winter. Voor de beukenhaag is het dus best deze te planten tussen oktober en april, omdat de planten dan in rust zijn en ze dan met weinig risico verplant kunnen worden. Daarnaast is een beukenhaag winterhard. Wanneer je dus een beukenhaag in de herfst of winter gaat planten, kan je daar in de lente de vruchten van plukken. Belangrijke kanttekening hierbij is wel om bij voorkeur niet net te planten wanneer het gaat vriezen.

Hoe een beukenhaag planten?

Wanneer een beukenhaag goed geplant werd, groeit deze sneller en voller en vraagt ze minder zorg. Daarom is het van belang om een beukenhaag correct te planten. Om een beukenhaag te planten, graaf je eerst een sleuf uit van ongeveer 30 cm. Vervolgens worden de planten in de sleuf geplaatst, waarbij 4 à 6 planten per lopende meter geplaatst worden. Daarna kan de sleuf gedicht worden met aarde aangevuld met bodemverbeteraar of turf. Vervolgens dient de sleuf goed nat gemaakt te worden zodat de beukenhaag goed kan groeien.

Een beukenhaag planten met blote wortel

Wanneer je een beukenhaag planten gaat met blote wortel, dienen deze nog de dag zelf geplant te worden. Mocht je toch niet meteen kunnen planten, dien je de wortels in een plastiek zak te stoppen en ze op een donkere vochtige plek uit de wind te houden. Het kan goed zijn om de wortels eerst nat te maken voor het planten, zeker wanneer de wortels er eerder droog uitzien. Bij voorkeur worden de wortels van de beukenhaag bij het planten nat gehouden door bevochtigen en dus niet door overvloedig spoelen. Dit omdat anders ook grondrestanten met essentiële voedingselementen weggespoeld kunnen worden. Na het planten van een beukenhaag is het best de grond licht vochtig te houden. Ook in de periode na het planten, is het geven van voldoende water absoluut noodzakelijk zodat de haagplanten goed kunnen inwortelen en uitlopen. Zodra de planten groeien, kan meststof bijgegeven worden.

Een beukenhaag planten in goede grond

Wanneer je gaat een beukenhaag planten is de kwaliteit van de bodem van belang. Zo kan je de bodem verbeteren met bodemverbeteraar of turf. Vanaf de lente kan je ook voeding geven door bijvoorbeeld te strooien met meststof tussen de haagplanten. Wanneer je de beukenhaag gaat voeden zal die namelijk een mooiere bladkleur hebben, sneller en beter dichtgroeien en worden ziektes vermeden. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan namelijk ziektes veroorzaken. Strooi daarom bij voorkeur bodemverteraar of compost in de sleuf wanneer je een beukenhaag planten gaat. Vervolgens kan je de beukjes planten en kan de sleuf gedicht worden door een combinatie van tuinaarde met bodemverbeteraar. Na het planten van de beukenhaag mag de bodem water krijgen tot die goed verzadigd is. Door de bodem daarna opnieuw met compost te bestrooien wordt de bodem beter vochtig gehouden en blijft het onkruid langer weg. Een beukenhaag planten kan best in zandgrond en niet in kleigrond. De bodem kan aangevuld worden met een speciale meststof voor beukenhagen.

Een mooie rechte volle beukenhaag planten

Wanneer je een brede haag zou wensen, kan je ervoor kiezen om de beukjes geschrankt te planten op een dubbele rij. Om de haag op een mooie lijn te planten, span je een touw op een rechte lijn daar waar je de sleuf zal graven. Wanneer je een beukenhaag gaat planten met jonge plantjes, kan je ook eerst palen slaan verbonden met ijzerdraad zodat de beukenhaag mooi recht zal groeien.

Na een beukenhaag planten, hoe een beukenhaag snoeien?

Eens de beukenhaag geplant is, vraagt die dus nog verder onderhoud. Zo is het ook van belang om tijdig de beukenhaag te snoeien. Dit kan best in een conische vorm, waarbij wordt aangeraden om de beukenhaag onderaan breder en bovenaan smaller te snoeien. Zo valt meer licht op het onderste deel van de beukenhaag en blijft ze daar ook blad behouden. Zorg er daarom ook voor dat er geen planten te dicht bij de haag staan. Na een beukenhaag te planten, is het aan te raden deze jaarlijks twee maal te snoeien. Een eerste maal in juni en een tweede maal in augustus of september. Zo kan je lang van je beukenhaag blijven genieten. Wil je een kwalitatieve beukenhaag kopen, breng dan zeker een bezoekje aan Belleplant. Wij helpen je ook met plezier verder met professionele begeleiding bij het planten van je beukenhaag.

Alt text
Alt text
Alt text
Alt text