Amelanchier lamarckiiAmerikaans krentenboompje

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text

De Amelanchier is goed geschikt voor een losse haag. Opvallend is de uitbundige witte bloei in april mei. De groene blaadjes ontluiken koperkleurig, en hebben ook een mooie herfstkleur. De vruchtjes worden vers, in gelei of sap gegeten en de vogels zijn er verlekkerd op. '

De Amelanchier is een echte aanwinst voor elke tuin. Hij kan makkelijk als haag worden aangeplant. Ook geschikt als haag of als achtergrond in een border. De witte hangende bloemen verschijnen gelijk met het blad in april-mei en zijn een belangrijke voedselbron voor de bijen.
De blaadjes zijn bij het ontluiken koperrood gekleurd waarna ze in de zomer mooi groen kleuren om in de herfst wederom in felle kleuren afscheid te nemen.
De roodachtige eetbare bessen verschijnen in juni-juli en kunnen in september geoogst worden. De vruchten worden vers of in gelei of sap gegeten of kunnen gedroogd worden. Ook vogels zijn er verlekkerd op.
Het krenteboompje staat liefst in de zon, maar verdraagt ook halfschaduw. Op een zonnige standplaats zijn de herfstkleuren mooier en het is ook beter voor het rijpen van de vruchten. Hij staat liefst op een voldoende vochtige doorlatende en kalkarme grond, maar groeit ook op andere gronden.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurWit
Bloeiperiodeapril - mei
Bladkleur lenteBrons
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstOranje
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurBruin
Groeivorm Meerstammig
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 1.00 tot 3.00 m
VruchtsoortBes
VruchtkleurZwart
Vrucht toepassingen Confituur - Fruitsap - Hand - Moes
Oogst periode September
Bestuivingsperiode Zelfbestuivend
Standplaats Zon - Halfschaduw
Aantal per vierkante meter 20
Aantal per lopende meter 4
SnoeiperiodeNa de bloei
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor hagen
Gebruikswaarde Bijenlokker - Hagen/Blokhagen - Houtkant - Vakbeplanting - Vogellokker - Windscherm
Synoniemen"Amelanchier canadensis HORT. - Amelanchier grandiflora Franco - Amelanchier confusa HORT." "Amelanchier canadensis HORT. - Amelanchier g