Vogelhuisjes

Vogelhuisjes

Vogels zoeken je tuin op voor een plek om te broeden. En dat kan je ze geven. Een goed gekozen nestkast wordt de vaste stek voor koolmees of ringmus. 

Welk nestkastje moet ik kiezen?

Voor bijna elke vogel bestaat er wel een nestkast. Je hebt houten exemplaren tot de oersterke Wood Stone nestkasten. Bij Belleplant vind je een uitgebreid assortiment vogelhuisjes.

Hoe moet ik mijn nestkastje onderhouden?

Je kan de nestkastjes het hele jaar door laten hangen in je tuin. Sommige vogels brengen er graag de winter in door. Wil je ze toch weghalen voor de winter, wacht dan tot in september, en hang ze terug vanaf begin februari. Haal het oude nestmateriaal weg en maak het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten.

Bied het nestkastje leeg aan, maar voorzie in je tuin nestmateriaal waarmee de vogels aan de slag kunnen om zelf hun nestje te bouwen. Dat doen ze met dood hout (takjes en twijgjes) en bladafval, maar ze gebruiken ook katten- en hondenhaar, pluisjes, wol, stro, veren … 

Wanneer komen de eerste vogels in mijn nestkast?

Vogels moeten vaak een tijdje wennen aan een nieuw nestkastje. Je kan de nestkast het ganse jaar laten hangen. De vogels hebben dan alle tijd om de nestkast te ontdekken, ook buiten het broedseizoen. Bovendien kunnen de koolmees, de pimpelmees en zelfs de grote bonte specht er in de koude winternachten in slapen.

Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers, laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heb je volgend jaar meer geluk.

Broedende vogels zijn gevoelig voor verstoring, hang de nestkast daarom op een rustige plek. Laat moedervogel en de jongen met rust; kijk niet te vroeg en te vaak in het nestkastje. Ook katten zijn nieuwsgierig naar het vogelnest. Hou ze op een veilige afstand.


https://www.belleplant.be/Cached/148/resize/2000x550/Dagpauwoog.jpg

Levende tuin

To plant a garden is to believe in tomorrow

In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen en ruiken. Iedereen heeft baat bij een levende tuin.  Groen nodigt kinderen uit tot buitenspelen. Bovendien is meer ruimte voor natuur goed voor het milieu. Regenwater kan makkelijker weg en bomen, planten en bloemen zuiveren de lucht. 

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en groene omgeving. Verruil een paar stenen voor groen en water en breng een gans ecosysteem op gang. Help de nuttige insecten en vogels door bloemen in je tuin te planten. Want bloemen, planten, bomen en struiken zorgen voor insecten, insecten voor vogels en vogels weer voor andere dieren. 

Meer tips vind je op 'de levende tuin'.