Jasminum nudiflorumWinterjasmijn

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text

Winterjasmijn is een echte typische winterbloeier met lichtgele bloemetjes van december tot maart. Het is een plant die moet geleid worden langs een leirekje, of pergola. Hij bloeit op de naakte groene takken waardoor het kleine stervomige heerlijk geurende bloemetje goed opvalt. Op deze afhangende takken verschijnt er een klein eivormig lederachtig blaadje met een donkergroene kleur.

De winterjasmijn komt van oorsprong uit China, waar hij groeit tegen de rotswanden. De winterjasmijn heeft een langdurige bloei, van december tot april. Het liefst groeit de plant tegen een noord of oostenmuur, waar hij wel 3 meter lang kan worden. 

De winterjasmijn is een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond. Het liefst staat hij op kalkarme grond, in de zon is de bloei het rijkst, maar ook in de schaduw kan deze struik het goed vinden.

Het beste kunt u een winterjasmijn tegen een muur leiden, de warmte die een muur uitstraalt voorkomt dat de bloemen bevriezen. De winterjasmijn kan zelf niet klimmen en groeit ook nog eens een beetje rommelig, daarom is het van groot belang dat u een stevig klimornament heeft. U kunt de struik op verschillende manieren ondersteunen, denk hierbij aan een latwerk, pergola of prieel.

De jasmijn heeft kleine gele stervormige bloemen die elk jaar weer verschijnen aan de dan nog kale takken. De hoogte van de struik is een beetje afhankelijk van of hij al dan niet tegen een muur geleid wordt. Leistruiken worden iets van 3 meter en de planten die niet worden geholpen bij het klimmen halen anderhalve meter.

Om te voorkomen dat er teveel oud/dood hout blijft zitten, kunt u de oudste twijgen wegsnoeien. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan de groengrijs doffe kleur. Let op! De winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar, hou hier rekening mee bij het snoeien. 

Jasminum nudiflorum ( winterjasmijn) moet gesnoeid worden nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Meestal is dat eind februari-maart. Snoei de zijtakken, die aan de hoofdtakken zitten, begin maart terug tot op 5-10 cm, net boven een gezonde knop.

Drastisch terugsnoeien. Een winterjasmijn die zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft tot een massa, warrige takken kun je drastisch terugsnoeien. Snoei na de bloei in maart alle takken van de klimplant terug tot ongeveer 50 à 60 cm boven de grond. Na zo’n ingrijpende snoeibeurt kan het soms één of twee jaren duren voordat hij weer gaat bloeien.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurLichtblauw
Te gebruiken potgrondPotgrond universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor klimplanten
Gebruikswaarde Bijenlokker