Bladverliezende klimplanten

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
https://www.belleplant.be/Cached/3454/resize/2000x550/WisteriaSinensis-1.jpg

Klimplanten

Met klimplanten kan je zoveel doen. Het zijn ideale versierders van gevels, klimzuilen of pergola's. Ze kunnen een oud schuurtje verbergen of ze zijn de oplossing voor een straatgeveltuintje. Omdat ze weinig ruimte innemen op de grond, zijn klimplanten perfect voor kleine tuinen.

Soorten en vormen

  • De meeste soorten zij bladverliezend en hebben dus vooral in de zomer sierwaarde. Uitzonderingen hierop zijn o.a. de klimop, de sterjasmijn en enkele Clematissoorten.
  • Echte klimplanten ontwikkelen allerlei typen hechtranken waarmee ze zich kunnen verankeren aan muren of takken. Zo hebben Clematis en Campsis hechtranken. Andere zoals de wilde wingerd hebben dan weer zuignappen waarmee ze tegen een muur aankleven.
  • Slingerplanten vormen zoekende ranken die zich vervolgens om een geschikte steun winden, en zich zo verankeren. Sommige soorten, zoals de blauwe regen, hebben sterk verhoutende stammen, andere slingerplanten, zoals de bruidsluier, behouden een eerder fijn takkenstelsel.
  • Leiheesters zijn struiken met lange, slappe takken, die stevig moeten worden aangebonden omdat ze geen klimorganen hebben. Daarom worden ze vaak gebruikt als begroeiïng tegen een muur of schutting. Voorbeelden zijn de winterjasmijn en de vuurdoorn.

Hoe kies ik een klimplant?

  • Kies een klimplant in overeenstemming met de lichteisen van de plant. Een zuidermuur met veel zon is veel warmer dan een kille noordermuur.
  • Wens je ook in de winter een groen effect (vb Lonicera henryi)? Of hecht je meer belang aan de bloemenpracht van een bladverliezende soort (vb Clematis)
  • Bepaal wanneer je het meeste geniet van de tuin, en zorg dat je een klimplant kiest die bloeit in die periode.
  • Wens je een zelfhechtende klimplant (vb klimhortensia) of zorg je voor een hekwerk?
  • Combineer verschillende klimplanten. Zo kan je bijna het jaar rond bloei hebben. 

Tip : Met een druivelaar zorg je voor een eetbare tuin op hoogte. Niet alleen zijn de bladeren en stam heel decoratief, vanaf september pluk je je dessert van je eigen gevel.

Onze tuinadviseurs in de winkel helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste klimplanten.