Hamamelis intermedia 'Arnold Promise'Toverhazelaar

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text

In de winterperiode staat hij als een van de weinige planten volop in bloei. Hij bloeit zonder probleem zelfs als het vriest. Aan de naakte takken hangen spinachtige bloemetjes die al van ver opvallen en een goede geur afgeven. Deze soort heeft een gele bloeikleur. In het najaar heeft hij een mooie oranje tot rode herfstverkleuring. Ook de brede bekervormige vorm is zeer mooi.'

De struik kan uiteindelijk zelfs tot 4 meter hoog worden met dezelfde breedte, dit duurt echter zeer lang omdat hij traaggroeiend is. Hij bloeit al uitbundig vanaf jonge leeftijd. De natuurlijke brede bekervorm is de mooiste en het is ook aangeraden om deze te behouden. Het is dus beter om de plant niet te snoeien, op jonge leeftijd kunt u hem na de bloei een heel klein beetje snoeien maar dit is enkel om de vorm te verbeteren door misplaatste of overheersende takken in te snoeien tot waar nodig. Doordat de plant geënt is kan het zijn dat er wortelopslag tevoorschijn komt, dit kan echter gewoon zo diep mogelijk weggesnoeid worden. U herkent dit aan de sterke en rechte groei, dit vaak vanuit de grond nabij de stam. Het is ook mogelijk dat deze wilde scheuten op het onderste deel van de stam tevoorschijn komen en ook deze kunt u tot aan de stam wegsnoeien. Het blad van de wilde scheuten heeft een iets andere kleur en vorm en het blad valt ook later af in de herfst.

De bladeren lijken zeer goed op deze van een hazelaar, ze hebben een eironde tot ovale vorm. In het najaar zie je wel een duidelijk verschil en dat is de herfstverkleuring, een toverhazelaar heeft een prachtige oranje tot rode verkleuring.

In januari-februari staat de plant vollop in bloei. De bloemetjes zijn trosjes met afhangende franjes die aan de voet een rode kleur hebben. Na de bloei worden er zaaddozen gemaakt maar deze zijn weinig opvallend.

Hij staat graag op een neutrale tot zure bodem op een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats. Ook heeft hij graag een doorlaatbare bodem en daarom staat hij dus niet graag op een zware kleigrond.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurWit en geel
Bloeiperiodejanuari - februari
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstGeel
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurBruin
Groeivorm Vaasvormig
GroeikrachtLangzaam
Hoogte volgroeide plant 2.00 tot 3.00 m
Standplaats Zon - Halfschaduw
Aantal per vierkante meter < 1
SnoeiperiodeNiet snoeien
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor sierheesters
Gebruikswaarde Alleenstaand