Bladverliezende heesters

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
https://www.belleplant.be/Cached/3456/resize/2000x550/133.jpg

Heesters

Een sierheester of struik is een verhoutende plant die in de grond of dicht bij de grond vertakt. Anders dan een boom vormt een heester meestal geen duidelijke, rechte stam. Er zijn ook tussenvormen, zoals de fluweelboom, die in feite een grote struik vormt, maar het uitzicht heeft van een meerstammige boom.

Sierstruiken geven karakter aan je tuin. Hun houtige structuur creëert vaste volumes en tovert lege vlakken om tot een intieme tuin. Met een doordachte keuze haal je bijna het jaar rond bloei in je tuin. Van de toverhazelaar die in januari ontluikt tot de sneeuwbal die bloeit in december.

Soorten en vormen

  • Er zijn wintergroene en bladverliezende heesters. Wintergroene heesters brengen privacy en jaarrond structuur in de tuin. Bladverliezende struiken bloeien vaak uitbundig in de lente of zomer. In de herfst hebben deze vaak een prachtige bladverkleuring in alle tinten geel, rood tot paars.
  • Sommige heesters, zoald de schoonvrucht of hulst, vallen net op door hun felgekleurde bessen die in de herfst verschijnen.
  • Besdragende heesters zijn uitermate geschikt om te bloemschikken.
  • Andere, zoals de kornoelje, hebben dan weer kleurrijke kale wintertakken.
  • Je hebt heesters in verschillende hoogten : lage (tot 150 cm), middelhoge (150 tot 300 cm) en hoge (meer dan 300 cm). De maten die wij opgeven bij elke plant, zijn de uiteindelijke volwassen hoogtes. Vaak duurt het jaren voordat deze hoogte bereikt is, en groeien de planten langzaam. Je kunt ook vele hogere heesters op lager niveau houden door ze sporadisch te snoeien.

Hoe kies ik een sierheester?

  • Gebruik één groenblijvende soort op drie bladverliezende exemplaren. Dat blijkt in praktijk de beste verhouding. Uiteraard wordt een haag hier niet meegerekend.
  • Heesters vormen samen met bomen het blijvende 'geraamte' van een tuin., waar andere planten, zoals grassen of vaste planten, omheen worden gegroepeerd. Juist die combinatie maakt een tuin interessant en levendig.
  • Let ook op de sierwaarde van de planten als ze niet bloeien of kaal zijn. Zorg voor een altijd bloeiende tuin, kies dus lente- en zomerbloeiende heesters. Breng in de herfst ook kleur in je tuin, kies daarom ook heesters met een mooie herfstverkleuring of met opvallende siervruchten.
  • Als je weinig plaats hebt, kies dan die planten die zo veel mogelijk van deze goede eigenschappen bezitten.
  • Hou bij je keuze ook rekening met de eisen die heesters stellen. Sommige soorten moeten absoluut in de zon staan, andere houden meer van schaduw. De meeste sierheesters zijn geschikt voor de gemiddelde rijke tuingrond die normaal vochtig is. Pieris, Skimmia, Hydrangea,... groeien best in zure grond. Dit kan je bijsturen door beplantingsaarde voor heideplanten toe te voegen in het plantgat.
  • Let ook goed op de hoogte en omvang die de struiken kunnen bereiken, zodat je achteraf niet te drastisch moet snoeien.

Onze tuinadviseurs in de winkel helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste sierheesters.