Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets'Aalbes

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text

Jonkheer van Tets is al een wat ouder ras, maar heeft zijn waarde steeds behouden omdat hij het vroegst rijp is (eind juni/begin juli). Tamelijk lange trossen met relatief grote helderrode bessen die sappig zijn met een lichtzuur aroma. Jonkheer van Tets is weinig vatbaar voor bladvalziekte.'

Bessen houden van zon, maar zeker niet van een winderige of tochtplek. Halfschaduw kan nog net alhoewel de oogst dan wel minder wordt. Er gaat niets boven in de zon gerijpte vruchten. Aalbes kan worden geplant als los staande struik of op rij. De plantafstand tussen struiken bedraagt 1,5 m. Een- of tweejarig materiaal met 4 tot 6 scheuten is een goede uitgangspositie. Planten kan tot half maart, de voorkeur heeft half november.

Na het planten worden in de winter (behalve bij matige tot strenge vorst) de scheuten ingenomen tot een lengte van 25 cm. Snoei op een buitenoog. Aan het einde van het eerste jaar worden in de winter de scheuten gehalveerd. De volgende jaren is snoeien tot op een gewenste hoogte nodig.
Je kan de aalbes ook als haag planten. Zo levert de aalbes de grootste opbrengst aan bessen op.
De scheuten worden aangebonden aan gespannen draden. De draden worden tussen twee palen gespannen: de eerste draad op een hoogte van 40 cm, de tweede op 80 cm en de bovendraad op 150 cm. De draad kan van gegalvaniseerd ijzerdraad zijn of van plastic versterkt met gevlochten staaldraad. De struiken worden op een onderlinge afstand van 75 cm geplant. Per struik worden 3 - 4 scheuten aangehouden en aangebonden. Na het planten wordt niet teruggesnoeid, alleen getopt. De jonge zijscheuten worden op dezelfde wijze gesnoeid (vormen van sporen/tuiltjes) als van struiken. Om de 3 - 4 jaar worden jonge grondscheuten op geleid om het oude hout te vervangen.

Snoeien en opbrengst
Snoeien be‹nvloed de hoeveelheid bessen, de grootte van de bes(sen) en de regelmatigheid van oogsten. Bessen in haagvorm of in snoeren zijn niets anders dan struiken in een platte vorm. Let er bij wintersnoei op dat enkele nieuwe grondscheuten worden behouden. Die moeten later (oud) hout vervangen.

Hier gelden drie vormen van snoeien: veel hout of weinig hout wegsnoeien of de gulden middenweg.
Veel hout wegsnoeien: een lage productie is het gevolg, maar wel met grote bessen. Alle zijtakjes worden ingekort. Vruchten aan het kortlot. De groei wordt geremd. Korte snoei.
Weinig hout wegsnoeien: de zijtakjes worden niet ingekort. Veel bessen van matige tot kleine omvang. De groei van scheuten neemt toe. Lange snoei.
Gemengde snoei: een beetje van de twee hiervoor genoemde manieren van snoeien. Er worden scheuten (zijtakjes) ingekort om sporen/tuiltjes te vormen en scheuten getopt. In de zomer (juli) worden, afhankelijk van het ras, de jonge scheuten teruggezet op 3 - 6 bladeren.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurWit en geel
Bloeiperiodeapril - mei
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstGroen
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Opgaand
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 1.50 m
VruchtsoortBes
VruchtkleurRood
Vrucht toepassingen Confituur - Dessert - Fruitsap - Hand - Taart
Oogst periode Juni - Juli
Bestuivingsperiode Zelfbestuivend
Standplaats Zon - Windarm/Beschut
Aantal per vierkante meter 1
Aantal per lopende meter 1
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondPotgrond universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor groenten & fruit
Gebruikswaarde Alleenstaand - Leivorm - Kruiden & keuken