Cornus kousa chinensisJapanse grootbloemige kornoelje

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text

Deze cornus is een vanuit struikvorm uitgroeiende meerstammige boom. Het donkergroen blad heeft een blauwgroene onderzijde en kent een mooie herfstverkleuring in gele tot scharlakenrode tinten. De prachtige helderwitte schutbladeren in mei/juni maken van deze plant een echte aanwinst voor iedere tuin. '

Naar het eind van de bloei verandert de kleur naar roze. Vaak zijn de bloemen zo veelvuldig dat het blad daaronder verdwijnt. Het is echt een prachtige voorjaarsbloeier
Ook de rode, aardbeiachtige steenvruchten zijn opvallend. Na een warme zomer verschijnen deze op lange rode stelen. Ze zijn lekker en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Achter een harde schil schuilt het puddingachtige vruchtvlees dat een beetje naar banaan smaakt.

De betekenins van de naam Cornus is 'hoorn' en heeft betrekking op het harde hout, dat vaak voor draaiwerk gebruikt werd.
Deze cornus heeft nogal een transparante groeiwijze waardoor de plant veel licht doorlaat. In zijn jonge jaren staan de takken schuin omhoog. Naarmate hij groeit, nemen zij een mooie horizontale houding aan De plant wortelt oppervlakkig met een fijn wortelgestel. Hij verlangt een humusrijke grond en verdraagt meer de droogte dan de Cornus florida.
Hij wordt maximaal zo'n 4 ... 8 meter hoog.

Bij de bloei zijn het eigenlijk de schutbladeren die opvallen, in het midden bevind de witte kleine bolvormige bloei. Dat is ook de reden waarom het lijkt dat deze struik zolang bloeit. Lang nadat het het eigenlijke bloemetje uitgebloeid is staan de schutbladeren nogaltijd opvallend aanwezig.

De bladeren zijn breed lancetvormig en hebben een groene kleur. In de herfst verkleuren deze zeer mooi naar rood tot purperrood.

Bij de Japanse en Chinese kornoelje zou je hooguit dode takken kunnen wegsnoeien. Voor de rest kan zijn groeivorm beter niet aangetast worden.

De plant staat graag op een zure tot neutrale standplaats in de zon of halfschaduw.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurRoomwit (Creme)
Bloeiperiodemei - juni
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstRood
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Breed eirond - Vaasvormig
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 5.00 tot 10.00 m
VruchtkleurRood
Standplaats Halfschaduw
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand