Helleborus nigerKerstroos

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text

De Helleborus niger is de echte kerstroos die ook al vroeg in bloei getrokken kan worden. Van januari tot april bloeit hij wit, later roze en uiteindelijk groen. Daarna mooie zaaddozen. Hij staat mooi in een pot. Na de bloei kan hij in de volle grond geplant worden, liefst in de halfschaduw.'

De naam niger wijst op zijn zwarte penwortel.
Ondanks de Nederlandse naam kerstroos is het eerder een uitzondering dat de plant reeds met de kerstdagen zijn mooie witte bloemen toont. Om de plant in bloei te hebben met Kerstmis moet je hem eind november opgraven en oppotten en forceren op een verwarmde plaats.
De 4 tot 8 cm grote bloemen staan op tot 30 cm hoge bladloze stengels. De bloemen bestaan uit 5 bloemblaadjes die vaak verkleuren van groenwit naar roze. Van nature groeit de H. niger in de bergstreken van midden en Zuid-Europa in een gebied dat zich uitstrekt van de Zwitserse Alpen tot in Noord-Itali‰.
Hij houdt van een kalkrijke en voedzame vochthoudende grond en een plaatsje in de lichte schaduw. Droge, arme en zure grond moet vooral vermeden worden.

Vroege bloeiers zijn goede partners, zoals de winterbloeiende Cyclamen coum, primula's, longkruid, Sanguinaria canadensis of Trillium. Passende buren zijn lage bladhoudende heesters en allerhande varens. Een andere prima standplaats voor Helleborus is in de lichte zomerschaduw onder bladverliezende struiken en bomen die geen al te dicht bladerdek vormen. Zulke geschikte bomen zijn Gleditsia, notelaar, Japanse kers en allerhande fruitbomen.Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurWitgroen
Bloeiperiodejanuari - februari - maart - april
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstDonker groen
Bladkleur winterDonker groen
WinterbeeldWintergroen
SchorskleurGroen
Groeivorm Bossig
GroeikrachtLangzaam
Hoogte volgroeide plant 0.20 tot 0.30 m
Standplaats Halfschaduw
Aantal per vierkante meter 5
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondPotgrond universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor vaste planten & bodembedekkers
Gebruikswaarde Bloembakken - Borderbeplanting - Vakbeplanting - Rotstuin