Hydrangea anomala subsp. petiolarisKlimhortensia

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text

De Klimhortensia is een ideale plant om een noordermuur mee aan te planten. De mogelijkheden hiervoor zijn zeer schaars maar met deze plant kan je toch kleur brengen in deze donkere plaatsen. Als jonge plant is het aan te raden om hem een beetje te leiden maar door zijn hechtworteltjes heeft hij daarna geen hulp meer nodig. De hechtwortels brengen geen schade toe aan de muur. '

Het houden van planten aan de noord- of oostzijde van de tuin wordt dikwijls als een probleem gezien. Toch zal in de meeste tuinen ook aan deze zijde wel wat zonlicht schijnen. Klimhortensia bloeit met grote, schermvormige bloemen

Wie dan ook nog een muur gericht op het noorden heeft, vraagt zich dan af hoe die op een mooie manier is te bedekken. Klimhortensia is zo'n struik die al te fel zonlicht schuwt.

De klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) is inheems in delen van Japan en Noordoost-Azi‰. Daar groeit de klimhortensia in bomen en over rotsen. De klimhortensia behoort tot de familie van de Hydrangeaceae. Een klimhortensia heeft groot, min of meer ovaal blad dat langs de randen getand is. In de zomer is deze klimplant getooid met grote schermen witte bloemen. De witte bloemen langs de randen springen het meest in het oog. Ze zijn steriel en bedoeld om insecten aan te lokken. In het centrum staan meer groen getinte bloemen, die vruchtbaar zijn. Deze opbouw van fertiele en steriele bloemen wordt ook wel 'lacecap' genoemd.

Een klimhortensia stelt geen buitengewone eisen aan de samenstelling van de grond. Op alle gronden, mits niet te zwaar, groeit hij prima. Na het planten duurt het geruime tijd voor een klimhortensia zijn weg naar boven vindt, maar als hij eenmaal groeit, kan een hoogte van maximaal twintig meter worden bereikt. Naast hoogtegroei groeit deze hortensia ook flink in de breedte. Een klimhortensia kan in het begin het beste worden geleid: spreid de scheuten over de te bedekken muur en zet ze aan de muur vast. Later hoeft er niet meer te worden geleid, een klimhortensia is zelfhechtend. De aanhechting met hechtwortels zal uw muur echter niet kapotmaken.

In Scandinavische landen wordt de klimhortensia ook wel als bodembedekkende plant gebruikt. In de plaats van klimop is een klimhortensia wel zo fraai. Let er wel op, dat dit alleen op plaatsen in halfschaduw of schaduw verantwoord is.

Een klimhortensia mag dan wel flink hoog en breed uitgroeien, de totale omvang is gemakkelijk in de hand te houden. Breedte of hoogte kunnen door middel van snoeien, in de zomer na de bloei of in de winter, worden aangepast aan de omstandigheid waarin een klimhortensia groeit. Wegknippen van uitgebloeide bloemschermen direct na de bloei is niet nodig. Juist in de winter zijn de dan bruin geworden schermen decoratief, vooral als er een laagje sneeuw over ligt of de schermen berijpt zijn. In het voorjaar kunnen de oude schermen alsnog worden verwijderd.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurRozerood
Bloeiperiodejuni - juli - augustus - september
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstGeel
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurBruin
Groeivorm Leivorm - Rankend/slingerend - Zelfhechtend - Bossig
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 5.00 tot 15.00 m
Standplaats Halfschaduw - Schaduw
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar heideplanten
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor hortensia’s, rhododendrons
Gebruikswaarde Alleenstaand - Leivorm
Synoniemen"Hydrangea petiolaris - Hydrangea scandens HORT."