Amelanchier arborea 'Robin Hill'Krentenboompje

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text

Deze kleine boom is in alle opzichte een aanrader. Van zodra de bloemen verschijnen - in knop nog roze gekleurd - verandert de boom in een witte wolk. In de zomer geniet je van de eetbare krenten, boordevol vitamine A. In de herfst verkleuren de bladeren spectaculair in gele en rode tinten. Hij groeit in zowat elke grond en is een perfecte tuinboom. '

't Is genieten als je in april randen van bossen afgezoomd ziet met bloeiende krenten. Witte wolken lijken het op afstand.

In het voorjaar lijken ze eigenlijk overal te staan. Aan de witte waas ontkom je niet. De rest van het jaar vallen ze niet zo op, todat het krentenboompje zich in het najaar hult in een oranjegele waas. Een enkeling waagt zich aan de krent zelf, de vrucht wel te verstaan.

Het krentenboompje (Amelanchier lamarckii) was inheems in Noord-Amerika. Heden ten dage komt krent daar niet meer voor.

In de 17de en 18de eeuw is krent ingevoerd. In het begin zijn nog zuivere soorten geplant. Tegenwoordig is de soort nauwelijks meer te herleiden vanwege kruis- en zelfbestuiving en de grote fenotypische variatie, die binnen het geslacht voorkomt. Krentenbloei is er in april en mei, ze valt vrijwel gelijktijdig met die van peer, pruim en sierprunus.

De krent bloeit op voornamelijk op kortloten aan scheuten van het voorgaande jaar. Aan de voet van de bloeiwijze, in de oksel van een van de bladen, ontwikkelen zich in juni alweer bloemen in knop voor het volgende jaar. Krentenbloei begint voor het uitlopen van het blad. Pas uitgelopen blad is in het begin viltig behaard. De krenten van de krent zijn schijnvruchten. De zaden liggen opgesloten in een vier- tot tienhokkig klokhuis. Ze worden ongelijktijdig rijp, zodat groene, donkerrode en blauwzwarte vruchten door elkaar aan de struik voorkomen. Wie krent wil eten, zal dus regelmatig de struik moeten afzoeken naar rijpe vruchten met veel vitamine A.

De krent is van nature zoet, er kan jam van worden gemaakt of laat ze drogen, zodat ze later in compote kunnen worden gebruikt. Of gebruik ze als vervanger van krenten. De zaden bevatten amygdaline, dat licht giftig kan zijn. Zorgen hoeft u zich niet te maken, de zaden verteren nauwelijks of niet in de maag. Ook vogels (merel, lijster en spreeuw) zijn gek op de krent. Ze zijn er meestal eerder bij dan u. Door vogels heeft de krent een groot verspreidingsgebied gekregen. De zaden worden her en der uitgepoept.

Snoeien
Een krent moet af en toe na de bloei worden gesnoeid om meer licht in de struik te brengen of - als de bloei minder wordt- er kan een aantal oude takken worden verwijderd.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurBruin
Bloeiperiodeapril
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstGeel
Bladkleur winterRood
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Ovaal - Vaasvormig
GroeikrachtLangzaam
Hoogte volgroeide plant 5.00 tot 10.00 m
VruchtsoortBes
VruchtkleurZwart
Vrucht toepassingen Alcoholische drank - Confituur - Moes
Oogst periode Juni
Bestuivingsperiode Zelfbestuivend
Standplaats Zon - Halfschaduw
Aantal per vierkante meter < 1
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeNa de bloei
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand - Vakbeplanting
SynoniemenAmelanchier grandiflora 'Robin Hill'