Acer platanoides 'Globosum'Noorse esdoorn

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text

De bolesdoorn is een heel dankbare boom voor de kleinere tuin of om in rij aan te planten. Doordat hij geënt is, groeit de stam niet meer in hoogte. Bij het uitlopen is het blad mooi bruinrood getint, later verkleurt het donkergroen en in de herfst is het intens geel. Hij verdraagt geen te natte grond maar is goed bestand tegen wind.'

De Bolesdoorn is afkomstig uit Nederland. Hij wordt op een onderstam geënt (meestal 220 cm of halfstam). De eerste jaren is de kroon rond, later groeit deze meer in de breedte en ontstaat een afgeplatte bolvorm. De kroon wordt ca 6 m. breed. Mussen en lijsters beschouwen het dichte bladerdak bij uitstek als woonstee.
Bloemen in opstaande tuilen met vleugels in elkaars verlengde. De boom is iets zoutgevoeliger dan de bolacacia. Wat aanplant op klei aangaat, is de boom te vergelijken met de bolacacia. Ook de bolesdoorn kan slecht tegen een 'natte voet' en verlangt een doorlatende grond. Wel is de bolesdoorn beter bestand tegen de wind (geen zeewind!) en verdraagt droogte.
Een bolesdoorn hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Wil je zijn omvang toch beperken, snoei hem dan voor de korste dag. Al heel vroeg in het voorjaar komt van deze bomen de sapstroom op gang. Vooral bij zachte winters. Snoeit men in het voorjaar, dan gaan de bomen 'bloeden', soms overstelpend. Esdoorns worden wel 'gemolken'. Door het sap in te dikken is siroop te verkrijgen: een erg gezond goedje. Een dergelijke behandeling is voor onze tuinboom echter niet aan te raden. Aan het eind van de eerste groei, zo rondom de langste dag, staat de natuur zo'n veertien dagen stil. Ook dan is het een geschikte tijd de bolesdoorn bij te snoeien. Het knotten van een bolesdoorn - zoals bij de bolacacia - zou moeten gebeuren voor de kortste dag. Volgt dan een strenge winter, dan kan er schade ontstaan aan de knot. Reden om bij de esdoorn een voorzichtige snoei te hanteren.





Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurGeelgroen
Bloeiperiodeapril
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstGeel
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Afgeplat Bolvormig - Bolvormig Rond
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 5.00 tot 8.00 m
VruchtsoortNoot
Standplaats Zon
Aantal per vierkante meter < 1
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand