Verrijk jouw voortuin of border met meerstammige bomen/struiken

Of je nu een grote tuin hebt of niet... meerstammige bomen zorgen meteen voor een eyecather van formaat. Ze worden steeds populairder, en dat verbaast ons helemaal niets want ze zijn prachtig!

Het voordeel van meerstammige bomen is de lage vertakking. Een open structuur die gevormd wordt door meerdere stammen met hogerop de (groene) begroeiing zorgt voor een leuk doorkijk-effect. Het is zowat de gulden middenweg tussen een boom en een struik. Ook vraagt een meerstammige boom weinig onderhoud. Één snoeibeurt van de kruin per jaar volstaat om hem mooi in vorm te houden.

We hebben alvast zes van onze favoriete meerstammige bomen opgelijst!

De japanse esdoorn is een middelgrote meerstammige struik met opgaande takken. Hij wordt vaak geplant als solitaire sierstruik in een lage bodembedekkende beplanting. Zijn diep ingesneden filterdunne bladeren geven de plant een exclusief karakter. Je kan kiezen tussen soorten met groen, rood tot paars blad. Hij staat liefst in de halfschaduw, zodat het dunne blad beschermd is tegen te felle zon. Hij verlangt verder ook heel weinig snoei.

 

Het krentenboompje is veruit de meest populaire meerstammige. Opvallend bij deze boom is de uitbundige witte bloei in april/mei. De groene blaadjes ontluiken koperkleurig. De vruchtjes worden vers, in gelei of sap gegeten en de vogels zijn er verlekkerd op. In de herfst verkleuren de bladeren ook mooi oranjegeel. Het is een inheemse, heel sterke soort. 

 

De cornus is een vanuit struikvorm uitgroeiende meerstammige boom. Het donkergroene blad kent een mooie herfstverkleuring in gele tot scharlakenrode tinten. De prachtige helderwitte schutbladeren in mei/juni maken van deze plant een echte aanwinst voor iedere tuin.

 

De japanse notenboom behoort tot de oudste bomen ter wereld. Met zijn prachtig ingesneden groene blad, met unieke goudgele herfstverkleuring is het een zeer mooie verschijning in de herfst. 

 

De judasboom wordt gekenmerkt door zijn prachtige witte of paarse bloemen op het naakte hout in de lente. Daarna krijgt hij een heel mooi groen of purperrood blad. De takken van deze boom groeien zeer sierlijk, waardoor deze sterke plant een uitstekende keuze is. 

 

Het leuke aan de Heptacodium is dat hij bloeit op een ogenblik dat er weinig andere planten bloeien. De zevenzonenboom heeft namelijk mooie witte bloemen van augustus tot november. Verder is deze plant ook zeer belangrijk en nuttig voor bijen. Tot slot kent hij een prachtige herfstverkleuring en is het een heel sterke plant.  

 

Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden. Ben je toch nog op zoek naar iets anders? Op onze site en in het plantencentrum vind je het hele aanbod meerstammige bomen en struiken terug.