Wie zei er dat het najaar saai is?

We laten de lente en de zomer stilaan achter ons en verwelkomen de herfst. Een seizoen dat getypeerd wordt door een kleurenpracht van bladeren aan de bomen en later een kleurrijk tapijt op de grond of in de tuin. Maar voordat het zo ver is, kan je nog lekker aan de slag in de tuin. 

 Het najaar (eind september tot midden december) is de ideale periode om nog planten aan te planten. De wortels zullen namelijk goed verankeren aangezien de bodem nog opgewarmd is van de zomer. Zo zijn de planten ook sterk genoeg om de winter te kunnen overleven. 

 

Een frisse start van het nieuwe jaar!

Wil je ook in de winter genieten van een mooie tuin? De zomerboeiers zijn stilaan uitgebloeid, dat betekent dat het tijd is voor de winterbloeiende planten. Zo kan je in de herfst en winter ook genieten van een kleurrijke tuin, kleurrijke borders of bloembakken. 

 Enkele voorbeelden:

  • Toverhazelaar (Hamamelis): Deze winterbloeier zal zeker opvallen in jouw tuin. Zelfs wanneer het vriest, maakt deze plant bloemen aan. De gele of rode bloemen zorgen ervoor dat hij de tuin wat meer kleur geeft in de winter. Bovendien verspreiden de bloemen ook nog eens een lekkere geur. 
     
  • Sneeuwbal (Viburnum): Deze heester heeft een prachtige bloei van november tot januari. Na de bloei krijgt deze plant kleine zwarte besjes. De Viburnum is verkrijgbaar in groenblijvende soorten of in geurende bladverliezende soorten. 
     
  • Kerstroos (Helleborus): Deze plant bloeit vanaf januari tot april in een witte of roospaarse kleur, later wordt hij roze en uiteindelijk groen. Je kan hem in een bloempot planten en nadat hij gebloeid heeft kan je hem in de volle grond planten. Denk eraan om hem in halfschaduw te planten.