Een unieke sfeer met leibomen

Leibomen zijn tot begin april verkrijgbaar in blote wortel of kluit. Vanaf 10 stuks van dezelfde soort krijg je 10% korting. (een uitzondering vormt de Quercus ilex die enkel in pot te koop is)

Als je koningslindes plant krijg je na verloop van tijd van mooie knoestige takken. Het is dé leiboom die je op het platteland aantreft op dorpspleintjes, bij pastoriewoningen enz. Wil je een landelijke sfeer oproepen? Dan is de Tilia europaea 'Pallida' jouw keuze.

Andere mooie bladverliezende soorten die zorgen dat je, net als bij de Koningslinde, snel een dicht groen scherm hebt:

Koningslinde, plataan en sierpeer snoei je in de winter terug tot op de horizontale takken.

De Liquidambar (amberboom) en de Quercus palustris (moeraseik) zijn ook bladverliezend maar hebben een totaal andere structuur. Hier worden de takjes waaiervormig op het rekwerk bevestigd waardoor je ook in de winter een behoorlijk dicht (takken)scherm hebt. Wat de amberboom en de moeraseik extra speciaal maakt: het mooie blad dat in de herfst prachtig verkleurt.

Een groenblijvende leiboom die de laatste jaren veel opgang maakt is Quercus ilex (steeneik), van oorsprong een zuiderse boomsoort die echter heel goed strenge winters verdraagt. Het is een trage groeier met een mooi dicht scherm, het hele jaar door. Voor wie het jaar rond privacy wil, is de steeneik de beste keuze.

Goed om weten: leibomen worden beschouwd als haag op hoogte, ze mogen dus op een halve meter van de scheidinglijn geplant worden. Je moet ze dan wel jaarlijks snoeien zodat ze niet bij de buren overhangen.

Je kan hier een folder downloaden met een mooi overzicht van de soorten leibomen en hun kenmerken.

 

aanbod leibomen