Pyrus communis 'Williams Bon Chrétien'Eetpeer

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text

De peer 'Williams is een middelmatig grote saprijke en smeltende vrucht met een groene tot gele schil die gespikkeld is met roestplekjes. De vrucht verkrijgt zijn gele kleur wanneer de rijping vordert. Deze peer is ook gekend vanwege de drank 'Poire Williams'. Goede bestuivers zijn oa 'Beurre Hardy', 'Clapps Favourite' en 'Doyenne du Comice'. '

De peer is een fruitsoort die aan een boom groeit. Deze boom is ge‰nt en is zo verkrijgbaar in laagstam, halfstam en hoogstam. Een laagstam kunt u eventueel doorkweken als spil waarbij u slechts 1 hoofdtak aanhoud die u recht naar boven laat groeien. Sommige soorten zijn ook verkrijgbaar op traaggroeiende onderstam waardoor u boom veel compacter blijft. Een andere veelgebruikt vorm is de leivorm waarbij de takken horizontaal worden geleid. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, zo word de groei beperkt en gaat de energie van de plant naar het produceren van vruchten. Dit word vaak gebruikt als bekleding van een muur ofwel als afsluiting .

Hij is volledig bladverliezend en heeft een langwerpig glanzend groen blad. In het voorjaar heeft hij een opvallende en uitbundige witte bloei die in trossen bijeen staan. Als deze succesvol bestoven word dan word de gekende peer gevormd. Hierin bestaan er verschillende soorten ten eerste heeft u de handpeer die sappig en zacht is en gewoon kan gegeten worden, ten tweede heeft u de stoofpeer, deze moet eerst bereid worden voordat hij kan gegeten worden, zoniet is hij zeer hard en droog.

Bij de bloei moet er rekening gehouden worden met de bestuiving. De bloei moet bestoven worden tot vruchtzetting te komen. Er zijn zelfbestuivende rassen zoals 'Beurre Hardy' en 'Conference' , deze kunnen solitair geplant worden. Andere rassen hebben een andere peer nodig als bestuiver. Let op niet alle perenrassen zijn geschikt als bestuiver.

U kunt de stoofpeer gebruiken in de keuken in allerlei bereidingen. De handpeer wordt het meest uit de hand gegeten maar is ook bruikbaar op taarten bijvoorbeeld. Er bestaal ook nog likeuren van verschillende perenrassen.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurRose
Bloeiperiodeapril - mei
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstGeel
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurBruin
Groeivorm Breed kegelvormig - Leivorm
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 2.00 tot 8.00 m
VruchtsoortPeer
VruchtkleurGeel
Vrucht toepassingen Alcoholische drank - Confituur - Dessert - Hand - Stoven - Taart
Oogst periode September
Bestuivingsperiode Kruisbestuivend - Middentijds - Laat
Standplaats Zon - Halfschaduw
Aantal per vierkante meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand - Bijenlokker - Leivorm - Kruiden & keuken
Synoniemen"Pyrus communis 'Williams' - Pyrus communis 'Bartlett'"