Juglans regia 'Broadview'Okkernoot of Walnoot

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text

Deze soort is specifiek geschikt voor de productie, hij brengt al snel na het planten een zeer groot aantal grote kwalitatieve noten voort. Hij is zelfbestuivend en staat liefst in een kalkrijke goed doorlatende grond. Hij houdt muggen op een veilige afstand.'

Een notenboom groeit vrij traag. Volwassen wordt hij 7 tot 8 meter hoog en ongeveer 7 meter breed.
Noten verschijnenal na het eerste of tweede jaar na het aanplanten. In de periode april tot en met mei bloeit de boom. Aan een en dezelfde boom verschijnen zowel manlijke en vrouwelijke katjes. De boom is eenhuizig. Schommelingen in de temperatuur in het voorjaar zijn verantwoordelijk voor een onvoorspelbaar bloeigedrag en ook vruchtzetting.

De walnoot houdt ook de muggen weg. De bladeren bevatten juglandine, een stof die muggen op afstand houdt. In de meubelindustrie diende wortelnotenhout voor het fineren van meubelen en werden kleine voorwerpen, zoals dienbladen, geweerkolven en dashboards in auto's ervan gemaakt. Nogaltijd word het hout vaak gebruikt vanwege de kleur en de vanwege het feit dat het hout makkelijk te bewerken is. Voor de bereiding van notenlikeur worden noten gebruikt.

Rijpe noten moeten vanzelf uit de boom vallen; plukken is absoluut onnodig. Andere manieren van plukken maken de kans op beschadiging van takken groot met als resultaat het bloeden van de boom. Noten zijn omgeven met een groene bolster, die de eigenlijke vrucht beschermt. Geraapte noten moeten enkele weken worden gedroogd in een goed geventileerde ruimte. Het vetgehalte is redelijk, waardoor de kern een vol jaar goed eetbaar blijft en niet verdroogd.

Een walnoot houdt van een goed ontwaterde, water doorlatende en vruchtbare bodem. De grond mag absoluut niet zuur zijn en moet veel kalk, magnesium, sporenelementen en fosfaat bevatten.
Licht en ruimte zijn de tweede belangrijke eis, waaraan voldaan moet worden, wil je op den duur een goed gevormde boom krijgen. Voorafgaande aan het planten moet de grond diep worden losgemaakt, het liefste tot aan het grondwater; een walnoot groeit zowel in de diepte als in de breedte.

Snoeien
Een walnoot moet zo min mogelijk worden gesnoeid. Als dit al nodig is, dan beperkt de snoeibeurt zich tot het verwijderen van dood hout en het bijstellen van de kroonvorm of -opbouw. Noten worden in volle bladstand gesnoeid: van begin juni tot uiterlijk begin oktober of direct na de bloei. Snoeien op een later tijdstip maakt de boom buitengewoon kwetsbaar voor vorstschade. Snoei nooit terug in overjarig hout. Knoppen op overjarig hout lopen heel moeilijk of niet uit.
Vruchten beschermd met een dikke bolster
Snoeien buiten de aangegeven periode zorgt ervoor, dat een walnoot overmatig zal bloeden met een grote kans op afsterven van delen van de boom.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurGeelgroen
Bloeiperiodemei - juni
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstGroen
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Bolvormig Rond
GroeikrachtLangzaam
Hoogte volgroeide plant 7.00 tot 8.00 m
VruchtsoortNoot
Vrucht toepassingen Dessert - Hand
Oogst periode Oktober
Bestuivingsperiode Zelfbestuivend
Standplaats Zon - Halfschaduw
Aantal per vierkante meter < 1
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeIn de zomer
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand - Kruiden & keuken