Mespilus germanicaMispel

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text

De Mispel is een stukje historie in de tuin. De plant heeft een sierlijke grillige groei met een ovaal groen blad. Hij is bladverliezend en kan een hoogte bereiken van 4 … 5 meter. De opvallende witte bloei vindt plaats in mei/juni waarna de gekende mispel tevoorschijn komt die eigenlijk maar gegeten kan worden na het bevriezen van de vrucht.'

De enkelvoudige bloei is opvallend bovenaan de plant aanwezig, kenmerkend zijn ook de gele meeldraden, hij is ook zelfbestuivend. Na de bloei verschijnt de harde trechtervormige vrucht waar aan het uiteinde enkele kelkslippen aanwezig zijn. De vrucht heeft een groenachtig bruine kleur en is hard en onsmakelijk. Pas een poosje na de eerste vorst worden ze zacht, sappig, bruin en zoet. Dan pas zijn de mispels goed van smaak.
Makkelijker en beter is om de mispels in oktober-november na een nachtvorst te plukken en ondersteboven op een koele plaats te bewaren. U kunt de mispel ook enkele dagen in de diepvries steken. De mispel word dus eigenlijk maar gegeten wanneer hij slecht word, let wel op dat je ze dan tijdig opeet want ze zijn maar enkele dagen bewaarbaar waarna ze echt gaan rotten.

De struik heeft een aantrekkelijke grillige vorm en vertakt vrij sterk. Hij kan ook op halfstam verkregen worden. In de herfst verkleurt het eivormige blad geelbruin en dan valt het af.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurPaars
Bloeiperiodemei - juni
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstGeel
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurBruin
Groeivorm Meerstammig - Bossig
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 4.00 tot 6.00 m
VruchtsoortMispel
VruchtkleurBruin
Vrucht toepassingen Confituur - Hand - Moes - Vitamine C-rijk
Oogst periode Oktober
Bestuivingsperiode Zelfbestuivend
Standplaats Zon - Halfschaduw
Aantal per vierkante meter < 1
Aantal per lopende meter < 1
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand - Bijenlokker - Houtkant - Kruiden & keuken