Betula utilis 'Doorenbos'Witte himalajaberk

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text

Deze berk groeit opgaand met een eironde kroon. Zijn buitengewoon witte schors die mooi afbladdert is dé blikvanger in de winterperiode. De glimmend groene bladeren kleuren in de herfst prachtig stroogeel. Een boom die het goed doet op armere, zanderige bodems. '

Betula utilis 'Doorenbos'is een Nederlandse selectie van de himalaya-berk. Het is een vrij grote elegante boom. Hij maakt een regelmatig vertakte brede eironde kroon. De boom kan op latere leeftijd tot 20 meter hoog worden en wordt een meter of 8 breed.

Opvallend bij deze berk is de bast. Deze verkleurt op latere leeftijd prachtig roomwit en bladdert in horizontale stroken af. De schors hieronder is licht amberkleurig. De jonge fijne twijgjes zijn warm rood tot diep bruin en bezaaid met lenticellen. De combinatie van dit alles maakt dat de boom in de winter een absolute blikvanger is.

De ovaalronde bladeren zijn glimmend donker groen en verkleuren in de herfst prachtig strogeel. De randen zijn grof getand, de nerven zijn duidelijk zichtbaar.

De boom bloeit vroeg in het voorjaar met vrij lange katjes die enorm veel stuifmeel kunnen produceren. Voor mensen met een allergie kan hij voor een aantal lastige dagen zorgen!
De katjes groeien uit tot dikke opgaande vruchtjes. Deze zitten boordevol met gevleugelde zaadjes die met de wind kilometers ver worden meegedragen. Berken kunnen dan ook op de meest onwaarschijnlijke plaatsen ontkiemen.

Betula utilis 'Doorenbos' maakt, zoals alle berken, een zeer oppervlakkig wortelgestel. Verharding op de wortels wordt niet verdragen. De beplanting onder een berk zal langzaam maar zeker verdwijnen.
Berken verplanten zeer moeilijk. Ze leven in symbiose met bodemschimmels. Wanneer men een boom met blote wortels plant is het aan te raden om berkengrond in het plantgat te voorzien. Beter is bomen aan te planten met kluit of uit een container. Zo komen de bodemschimmels automatisch mee in het plantgat terecht.

Berken zijn pioniersoorten. Zij behoren tot de eerste planten die spontaan opschieten op nieuw ontwikkelde gronden.Betula utilis 'Doorenbos'is lichtbehoevend. Hij groeit het liefst op een warme,losse en zanderige grond. Op te zware en natte gronden groeien berken vaak slecht door. Ze krijgen dan meestal veel dood hout. Aan de voedingstoestand stelt deze berk vrij weinig eisen. Ze groeien tot op de meest arme bodems.

De boom is weinig gevoelig voor wind. Van luchtverontreiniging en zeewind houdt hij niet.

Met de snoeischaar kan je van een berk best afblijven! Snoeien in de winter verdraagt hij absoluut niet!!! Als een berk in de winter te drastisch wordt gesnoeid bloed hij bij het opstarten van de sapstroom gegarandeerd dood.
Ook het uitzicht van een berk wordt er na snoei niet echt fraaier op. Hij gaat dan veel jong schot maken waardoor er een warrig en ziekelijk beeld ontstaat. Dus wegblijven met die vreselijke snoeischaar is absoluut de boodschap.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurGeelgroen
Bloeiperiodeapril
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstGoud
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurRoomwit
Groeivorm Breed eirond
GroeikrachtSnel
Hoogte volgroeide plant 10.00 tot 20.00 m
Standplaats Zon - Halfschaduw
Aantal per vierkante meter < 1
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand
Synoniemen"Betula jacquemontii HORT. - Betula utilis HORT."