Ficus caricaVijgeboom

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text

De lekkere vrucht van de vijg is in ons klimaat rijp in de herfst. De vijg vormt met zijn decoratief handvormig gelobt blad bovendien een sierlijke plant in pot of volle grond. Hij kan ook geleid worden. Plant hem best op een warme plaats. '

Vijgen zijn in zuiderse landen al heel lang geliefd voor de lekkere vruchten die ze voortbrengen. Ook in ons klimaat gedijt de vijg goed als ze op een warme plaats staan.
Het grote blad van de vijg is handvormig gelobd en frisgroen van kleur . De bladstelen zijn eerder geel gekleurd en contrasteren mooi met het diepgroene blad. Een niet gesnoeide vijg wordt wel 2.5 m hoog.

Wat wij als vrucht zien, is in feite de vlezige bloeiwijze. Binnen het vruchtomhulsel staan de heel kleine bloemen. De bloemen van de gewone vijg worden door galwespen bevrucht of zijn zelfbestuivend.
Vijgen zijn lekker om zo te eten of kunnen in vruchtencakes of confituur worden verwerkt. De vruchten van de meeste rassen worden hier rijp vanaf september tot en met oktober.


De vruchtencyclus is bijzonder: er kunnen tegelijkertijd in de bladoksels embryonale vruchten, vruchten van dit jaar en vorig jaar aanwezig zijn. Het eerste rijp zijn de vruchten, die in embryonale vorm hebben overwinterd in de bladoksels. Deze embryo's zijn al gevormd in het voorgaande jaar. Vruchten die zich in het voorjaar op het nieuwe hout vormen, vormen de tweede cyclus.
Vruchten van het voorgaande jaar rijpen in het tweede jaar.
De cycli ontstaan met name in gebieden met koele zomers. Eetbaar zijn die vruchten die in een embryonaal stadium door de winter heen gekomen zijn. De snoei van de vijg is speciaal daarop gericht.

De snoei gebeurt best in de lente en richt zich op het ontwikkelen van een evenwichtige kroon. Stakerige, bevroren en kale scheuten worden terug geknipt op ‚‚n knop om nieuwe groei te stimuleren. Overtollige zijscheuten worden van de hoofdgesteltakken geknipt. Zorg voor een open struikvorm, zodat het (zon)licht goed de hoofdgesteltakken kan bereiken.

Net zoals appels en peren kunnen worden geleid, zo is de vijg ook (op) te leiden. Een waaiervorm is een goede vorm. Bind de hoofdscheuten aan, zodat de vorm van een (brede) waaier ontstaat.

De vijg geeft de voorkeur aan een vruchtbare bodem met voldoende vocht. Maar de vijg doet het ook goed op zware klei- en zandgronden. Oudere vijgen kunnen ook goed tegen droogte. Het beste is om de grond goed te mulchen met organisch materiaal. In een goed bemeste grond zal de vijg zijn ware groeikracht tonen.



Lees meer
Afdrukken

Kenmerken

BloemkleurRoomwit (Creme)
Bloeiperiodemei
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstGeel
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Opgaand
GroeikrachtSnel
Hoogte volgroeide plant 1.00 tot 4.00 m
VruchtsoortVijg
Vrucht toepassingen Confituur - Decoratie vr bord - Dessert - Hand - Taart
Oogst periode September - November
Bestuivingsperiode Zelfbestuivend
Standplaats Zon - Windarm/Beschut
Aantal per vierkante meter 1
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Winterbescherming
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondPotgrond universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor groenten & fruit
Gebruikswaarde Alleenstaand - Bloembakken - Leivorm - Kruiden & keuken