Photinia fraseri 'Red Robin'Glansmispel

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text

De glansmispel is een van de weinige wintergroene bomen. Vooral de rood uitlopende jonge bladeren zijn een streling voor het oog. Het ouder blad is glimmend donkergroen. De brede witte bloemtrossen geuren aangenaam. Hij heeft een bolvormige kroon en kan door jaarlijkse snoei compact blijven.'

De glansmispel (Photinia) is een roosachtige (Rosaceae) en groeit van nature in de Himalaya en Zuidoost-Azië. Er zijn meer dan zestig soorten glansmispel. Bij ons zijn twee soorten overwegend in cultuur: Photinia x fraseri en Photinia villosa var. laevis.
Jonge scheuten en bladen zijn rood gekleurd of hebben een bronszweem over het blad. Dit is de natuurlijke afweer tegen felle zonneschijn in het voorjaar. De struiken hebben die eigenschap ontwikkeld in hun natuurlijke omgeving. Daar ligt in het voorjaar lange tijd sneeuw. De sterke reflectie van zonneschijn zou de bladen doen verbranden. Ophoping van anthocyaan in het bladmoes voorkomt dit.

De glansmispel groeit op alle goed doorlatende, humusrijke grondsoorten. De struik kan een hoogte van twee tot drie meter bereiken bij een breedte van ca twee meter. In mei - juni verschijnen kleine tuilen met witte bloemen, later gevolgd door blauwzwarte bessen. Een glansmispel moet wel beschutting hebben tegen wind. Bij zeer strenge vorst wil de struik nog wel eens flink invriezen, maar loopt vervolgens op niet bevroren hout weer uit. Behalve dat een glansmispel een prachtige solitaire struik kan zijn, is ze ook geschikt om er een haag mee te maken. Iets, wat je zelden ziet. Een glansmispel wordt zelden door ziekten of plagen aangetast.

Snoeien
Photinia x fraseri heeft weinig snoei nodig. Als er al gesnoeid moet worden, dan is het vroege voorjaar de aangewezen tijd daarvoor. Op sterk terugsnoeien tot ver in het oude hout reageert de struik doorgaans goed. Zo'n sterke snoei wordt alleen uitgevoerd om de struik eens flink te verjongen. Wie een (formele) haag van glansmispel heeft of wil planten, kan in het voorjaar en de zomer knippen. Het aardige daarvan is, dat meer felrood gekleurde bladen zich ontwikkelen.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurWit
Bloeiperiodemei - juni
Bladkleur lenteBruinrood
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstRood
Bladkleur winterDonker groen
WinterbeeldWintergroen
SchorskleurGrijs
Groeivorm Bolvormig Rond
GroeikrachtSnel
Hoogte volgroeide plant 3.00 tot 5.00 m
VruchtsoortBes
VruchtkleurRood
Oogst periode September
Standplaats Zon - Halfschaduw - Windarm/Beschut
Aantal per vierkante meter < 1
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeNa de bloei
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand - Leivorm - Bijenlokker