Eryngium planumblauwe of kruisdistel

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text

De prachtige vaste plant is vooral gekend vanwege zijn opvallende bloeiwijze. De distelachtige blauwe bloei steekt statisch boven het laagblijvende loof uit. De bloemen zijn bruikbaar als snijbloem maar in de tuin bieden ze zelfs verdroogd tot in de winter een echte meerwaarde. Op doorlaatbare zonnige standplaatsen is hij zeer goed te combineren in borders. Hij is niet woekerend.

Deze kruisdistel of bauwe distel heeft graag een goed doorlaatbare zonnige standplaats. Geef hem dus een plaatsje in de volle zon op schrale tot gemiddeld vruchtbare grond. Gedurende de winter heeft hij zeker niet graag natte voeten. Wat de zuurtegraad betreft mag hij zowel een lichtzure als kalkrijke bodem hebben.

Dit vaste plant heeft een polvormende groewijze en vormt dus een rozet met zijn ovale enkelvoudige bladeren. De bladeren zijn glad glanzend en lederachtig. Het loof komt ongeveer 30cm hoog, in juni komen de bloemstelen tevoorschijn. Onderaan deze statische stengels staan nog bladeren ingeplant. Boven deze bladeren staan de distelvormige bloemen die ook nog eens op blauwe stengels staan. Zowel het loof als de bloem is niet stekelig. De opvallende blauwe kleur zorgt ervoor dat deze plant een echte meerwaarde wordt in de border.

De stevige bloemstengels blijven gedurende de winter verdroogd aanwezig wat een zeer mooi resultaat geeft in combinatie met vorst en sneeuw. Na de winter mogen de bloemstelen en het oude afgestorven loof worden weggeknipt. Indien gewenst mogen de bloemstelen wel al afgeknipt worden als snijbloem of na uitbloeien.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurBlauw
Bloeiperiodejuni - juli - augustus
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstGroen
WinterbeeldBladverliezend
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 0.70 tot 1.00 m
Standplaats Zon
Aantal per vierkante meter 7
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor vaste planten & bodembedekkers
Gebruikswaarde Borderbeplanting - Vakbeplanting - Bloemschikken/Snijbloem - Bijenlokker - Vlinderlokker