Quercus palustrisMoeraseik

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text
Alt text

Deze eik heeft een mooie kegelvormige groei met enigzins doorhangende takken. Zijn sterk gelobt,heldergroen blinkend blad is groot en verkleurt prachtig donkerrood in de herfst. Hij groeit met een rechte stam en staat liefst op goed doorlatende gronden. Hij kan korte tijd tegen overstromingen, maar verdraagt geen permanent natte gronden.'

De Moeraseik (Quercus palustris) is een eenhuizige boom, die van nature voorkomt in de rivierdalen in het noordoosten van de Verenigde Staten en daar een hoogte van 25 m bereikt. Op de boom komen mannelijke en vrouwelijke bloemen apart voor. De boom wordt sinds het einde van de achttiende eeuw in Europa aangeplant. Hij wordt tamelijk veel aangeplant langs straten en in parken en plantsoenen binnen de bebouwde kom. De boom is ongeschikt voor kalkrijke gronden en in tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden is de boom minder geschikt voor natte, moerasachtige gronden. De boom kan echter wel korte tijd tegen overstromingen. De bladeren hebben een opvallend mooie, dieprode herfstkleur. De kwaliteit van het hout is minder in vergelijking met dat van de andere eikensoorten.

De boom groeit matig snel, wordt bij ons tot 20 m hoog en heeft een kegelvormige kroon. De horizontaal geplaatste takken hebben korte, scherpe twijgen. Op latere leeftijd buigen de onderste takken door. De moeraseik heeft smalle diep ingesneden bladeren met aan elke zijde 2 tot 4 lobben. Het blad is 7 tot 10 cm lang, heeft een 2 tot 5 cm lange bladsteel en een wigvormige voet. De boom loopt in het voorjaar uit met rode scheuten, die na een maand verkleuren naar donkergroen. Latere nieuwe scheuten in juli hebben ook een rode kleur. De bloemen verschijnen tegelijk met het blad. Mannelijke bloemen zitten in katjes, die zich ontwikkelen uit knoppen in de bladoksels van het voorgaande jaar. De vrouwelijke bloemen zitten op korte steeltjes in de oksels van de uitlopende bladeren.

Op 15 tot 20-jarige leeftijd gaat de boom eikels dragen. De 13 mm grote eikel is een enkele dopvrucht, waarvan de vruchtwand verhout is en die twee jaar nodig heeft om te rijpen. De eikels vallen van september tot december. Pas na een koude periode kunnen de eikels kiemen.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurGoudgeel
Bloeiperiodemei
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstBruinrood
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Breed kegelvormig
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant 20.00 tot 25.00 m
VruchtsoortNoot
Standplaats Zon
Aantal per vierkante meter < 1
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeNiet snoeien
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand