Kies de juiste haag voor jouw tuin met deze 3 tips!

Zie jij door de bomen (of hagen) het bos niet meer? Wij snappen je!

De juiste haag voor jouw tuin kiezen lijkt misschien makkelijk, maar het grote aanbod aan haagplanten kan deze keuze toch moeilijker maken. 

Om de perfecte haag voor jouw tuin te kiezen, pak je het best praktisch aan:


·       Wil je een bladhoudende haag of mag deze in de winter zijn bladeren verliezen?

Een groene haag het hele jaar door? Dan kies je best voor een bladhoudende of wintergroene haag. Deze zal ook tijdens de winter groen blijven en privacy bieden. Kies je voor laurier, liguster of taxus, dan ben je zeker van een groene haag tijdens de winter. Mag jouw haag zijn bladeren verliezen in de herfst? Dan kan je kiezen voor een bladverliezende haag. Deze worden in de herfst kaal, maar zorgen voor een ware kleurenpracht voordat hij al zijn blaadjes zal laten vallen. Voorbeelden van bladverliezende hagen zijn meidoornveldesdoorn en haagbeuk.

 

·       Verkies je een hoge haag of eerder een lage afscheiding?

Wanneer je een haag wil planten in jouw tuin om van wat extra privacy te kunnen genieten, dan kies je best voor een hoge haag. Zo kan je jouw haag gebruiken als groene schutting en voorkom je dat mensen inkijk hebben in jouw tuin. Coniferen zoals taxus zijn geschikt als hoge haagplanten en kunnen enkele meters hoog groeien. Verder groeien ze helemaal dicht, dus is jouw privacy verzekerd.
Als de haag in jouw tuin eerder een decoratieve functie heeft, kies je best voor een lage haag. Vaak wordt hiervoor buxus gebruikt. Deze haagplant vind je in heel wat voortuinen terug en is makkelijk in vorm te houden.

 

·       Mag de haag veel onderhoud vragen of moet deze makkelijk in onderhoud zijn?

Snoeien hoort er nu eenmaal bij als je haagplanten hebt in jouw tuin. Als je het snoeiwerk liever wil beperken raden we taxus, schijnhulst of laurierkers aan. Deze hagen vragen wat onderhoud, maar in vergelijking met andere haagplanten moet je deze maar één keer per jaar snoeien in plaats van meerdere keren.

Mag het werk in de tuin voor jou wat meer zijn? Dan kan je kiezen voor liguster, klimop of thuja. Deze snelle groeiers vullen jouw tuin net iets sneller, maar moet je ook minstens twee keer per jaar snoeien. 

 

Nog een extra tip!

Een tuin met kinderen? Dan kunnen haagplanten met bessen meer kopzorgen brengen dan verwacht. Vele besjes van haagplanten zijn giftig voor mensen. Hou dus zeker een extra oogje in het zeil wanneer jouw kinderen in de tuin aan het spelen zijn. Liever voorkomen dan genezen? Kies dan voor groene hagen zonder besjes zoals taxus, buxus of haagbeuk


Benieuwd naar ons hele assortiment haagplanten? Ontdek het hier