Bloembollen: nu planten, later genieten!

Om ten volle te kunnen genieten van jouw tuin, is het belangrijk om goed te plannen. Elk seizoen heeft zijn eigen prachtige wonderen en de mooiste wonderen van het voorjaar plant je al vanaf begin september.

Voorjaarsbloeiers zoals narcissen, tulpen en krokussen zorgen ervoor dat jouw tuin, elk jaar opnieuw, bij aanvang van de lente een kleurrijk pareltje wordt. Plant ze dus tijdig, voor de éérste vorst. Na het uitbloeien kan je de knollen gewoon in de grond laten zitten, zo heb je volgend jaar opnieuw sneeuwklokjes in jouw tuin.

 

Planten is kinderspel

Ongeacht of je de bloembollen wilt planten in volle grond of in bloempotten, met enkele aandachtspuntjes is het kinderspel. 

  • Zorg ervoor dat de bloembol op de juiste diepte in de aarde geplant wordt. Je plant de bloembol ongeveer een 5 cm diep, of twee keer de hoogte van de bol. 
     
  • Bij beperkte ruimte, zoals potten of kleine tuintjes, kan je bloembollen in verschillende lagen planten (grote dieper, kleintjes boven). Deze lopen toch op verschillende periodes uit, en zo kan je in de lente toch genieten van een heel lange periode bloei (verschillende maanden).

  • Geef de bloembollen voldoende water. Zeker wanneer je de bloembollen pas geplant hebt of wanneer het langere tijd droog is, kan het geen kwaad om de bloembollen wat water te geven. 

 

Een slimme keuze

Welke bloembollen kies je best? Dat hangt af van wanneer je wilt dat de bloemen tevoorschijn komen. Verder zijn bloembollen ook een goede keuze om de biodiversiteit in jouw tuin te vergroten. Bijen hebben in de vroege lente tot het late najaar voedsel nodig. Bloembollen zijn de eerste planten die groeien en bloeien in de lente en ze geven dus ook als eerste stuifmeel voor de bijen. 

Sneeuwklokjes zijn de eerste bloemen die tevoorschijn zullen komen in jouw tuin. Symbolisch het ontwaken van de tuin na de winter. Je zult van de eerste bloemen kunnen genieten vanaf januari-februari. 

Een andere klassieker onder de bloembollen is de krokus. Deze zal zich vanaf februari tot maart in jouw tuin laten zien. Krokussen heb je in het wit, geel en paars. Zo komt er al meteen wat kleur in de tuin. 

Vanaf maart is jouw tuin helemaal vertrokken om het mooiste van zichzelf te geven. Het is dan weer tijd om de blauwe druifjes, anemonen, narcissen en tulpen te spotten in jouw tuin. 

In april en mei bloeien de meiklokjes en de mollenplant. Liever een bloem die nog eens een lekkere geur verspreidt? Dan kies je best voor hyacinten. Met de wilde hyacint breng je het Hallerbos naar jouw eigen tuin. 

 

Inspiratie om nog meer te genieten van jouw tuin

Om de mooiste resultaten te krijgen in het voorjaar kan je verschillende soorten bloembollen combineren, zelfs met vaste planten en/of siergrassen. Zo komt jouw border helemaal tot leven en geniet je des te meer van jouw tuin! De meest gebruikte bloembollen hiervoor zijn de allium’s (sierui). Deze kunnen prachtig gecombineerd worden met pennisetum of sesleria, maar ook met bodembedekkers zoals dwergmispel en goudaardbei. Deze zijn verkrijgbaar in hoge en lage variëteiten, zo creëer je ook leuke hoogteverschillen in jouw tuin of border.