Heeft jouw tuin een boom?

Bomen werden de voorbije decennia soms beschouwd als een sta-in-de-weg van de zon in de tuin. Gelukkig is daar een kentering in gekomen. Een boom is eigenlijk onmisbaar in iedere tuin, zelfs in een kleine stadstuin.

Je merkt het: bij Belleplant houden we van bomen. Wie één of meerdere exemplaren in zijn tuin heeft, zal het kunnen beamen: bomen spelen een hoofdrol. Van het prille ontluikende groen en de bloei in het voorjaar tot de verkleuring van de bladeren in de herfst. En ook in de winter, als ze helemaal kaal zijn, geven ze structuur aan de tuin.

Je kan bomen aanplanten voor verschilllende toepassingen zoals:

1.     Een natuurlijke parasol: dakbomen zijn hiervoor uitermate geschikt, maar ook solitaire bomen creëren schaduw op maat: je hebt bomen met een gesloten kroon die weinig zonlicht doorlaat, andere bomen hebben een open kroon en filteren eerder het zonlicht; sommige bomen hebben een brede ronde kroon en andere bomen zijn slanker van vorm enz.

2.     Een hoogteaccent in de voortuin: bolbomen en meerstammige bomen zorgen voor diepte en hoogte

3.     Een hoogteaccent in kleine stadstuinen of grote landelijke tuinen: voor alle tuingroottes en alle tuinstijlen bestaan er geschikte bomen

4.     Als groen scherm in de hoogte: verschillende boomsoorten – en ook fruitbomen – lenen zich uitstekend als leivorm

Weetje: uit onderzoek zou blijken dat woningen met mooie bomen een hogere verkoopwaarde hebben. Bomen geven de tuin een tijdloos karakter.

In de kijker

De Catalpa bignonioides (trompetboom) ontleent zijn naam aan de trompetvormige witte bloemen die in grote opstaande pluimen weelderig bloeien aan het begin van de zomer. Het is een prachtige solitaire schaduwboom met een brede ronde kroon op een korte stam. Het is een boom die zich gemakkelijk laat snoeien als je vindt dat hij te groot wordt. Voor kleinere tuinen kies je beter voor de bolcatalpa.

De Amelanchier (krentenboompje) is een eerder kleine boom (3-6m) en daardoor ook geschikt voor kleinere tuinen. Hij bloeit in het voorjaar met massa’s witte bloemtrosjes. Het is een zeer dankbare boom met een spectaculaire herfstverkleuring. De donkerrode tot zwarte vruchten zijn erg lekker en zijn ook gegeerd door vogels.

ALLE BOMEN