De veelzijdigheid van siergrassen

Je kan blijven kijken en genieten van de golvende stengels en bladeren van siergrassen in de wind. Ze zijn een grote meerwaarde voor de tuin. En bovendien zeer onderhoudsarm. Ideaal voor als je een onderhoudsvriendelijke tuin wil. Maar ook aan de geavanceerde tuinliefhebber hebben grassen veel te bieden.

Je kan met siergrassen alle kanten op:

  • In grote groepen geplant zorgen ze voor rust en geven de tuin een eerder strak karakter;
  • Hoge grote grassen (zoals Vedergras en Prachtriet) zijn heel geschikt als solitaire blikvanger;
  • Je kan bijna alle grassen in kleine groepjes planten als rustgevende eilanden in de tuin;
  • Ook in pot voelen heel wat grassen zich goed (denk aan het Blauw Schapegras);
  • Siergrassen combineren schitterend met vaste planten in een gemengde border;
  • En lage grassen combineren uitstekend met bloembollen zoals narcissus en allium.

Er zijn heel wat soorten en vormen: van het lage Lampepoetsersgras tot het metershoge Pampasgras (“het gras van de rijken”), van het rode Japans bloedgras tot het Blauw Schapegras, van het bladverliezend Diamantgras tot de groenblijvende Zegge.

Onderhoud? Siergrassen zijn weinig veeleisend. In het voorjaar snoeien en een goede basisbemesting geven, is voldoende om de rest van het jaar te genieten. In de herfst staan ze meestal op hun mooist, maar ook in de winter is hun sierwaarde groot.

Een speciale variant is de prairietuin – geïnspireerd op de Amerikaanse prairie: een doordachte combinatie van grassen, vaste planten en eventueel ook bloembollen. Een prairietuin hoeft niet per sé groot te zijn, maar bij voorkeur vrijstaand om het weidse gevoel wat te behouden (dus niet tegen een haag of een schutting).

Je vindt nu meer dan 60 soorten siergrassen in ons plantencentrum. Ontdek hun schoonheid en geniet.

TIP: Als je siergrassen aanplant in grote vakken, gooi er dan boomschors tussen om het onkruid geen kans te geven. Tegen de tijd dat de schors vergaan is, zijn je siergrassen al stevige pollen geworden.

AANBOD SIERGRASSEN