De koninginnen van de tuin

De Griekse dichteres Sappho noemde in 600 voor Christus de roos de ‘koningin van de bloemen’. Rijke Romeinen vonden het heerlijk om een bad te nemen gevuld met rozenblaadjes. De excentrieke Engelse schrijfster Vita Sackville-West (1892-1962) was verzot op rozen en creëerde in Sissinghurst in Kent een schitterende rozentuin die je nog steeds kan bewonderen.

Rozen blijven tuinliefhebbers inspireren. Eerste helft juni is het ideale moment om het aanbod in ons plantencentrum te ontdekken. Zowat alle variëteiten staan in bloei. Mooi meegenomen is dat je ook de geur van een variëteit kunt ontdekken. Sommige rozen ruiken bedwelmend heerlijk.

Klimrozen, stamrozen, bodembedekkende rozen, heesterrozen ... voor iedere toepassing bestaat er gegarandeerd een roos. Uit de duizenden variëteiten vind je bij Belleplant een uitgekiende selectie met aandacht voor een lange bloeiperiode én het goed gedijen in onze streken.

Rozen worden in de moderne tuin vaak in plantvakken aangeplant. De trend evolueert – zelfs voor moderne tuinen – om rozen te combineren met vaste planten. Waarom? Een combinatie met vaste planten doet de rozen vaak nog meer schitteren. Het enige waar je moet voor opletten, is dat de beplanting de (gesnoeide) rozen niet overwoekert. Ze hebben immers zon en licht nodig om tot volle bloei te komen.

Wil je van start gaan? Kijk dan alvast eens in de richting van vaste planten zoals Salvia nemorosa, Verbena, Ooievaarsbek, Echinacea en Agastache.

TIPS:
    •    Klimrozen combineren mooi met clematis
    •    Heesterrozen (en trosrozen) combineren uitstekend met lavendel (zie foto)
    •    Stamrozen combineren prachtig met siergrassen